یو پی اس آسانسور چیست؟
یو پی اس (UPS) چیست؟
Uninterruptible Power Supply یا به عبارت مختصر یو پی اس (UPS) ، به معنای منبع تغذیه بدون وقفه است.
UPS یک منبع تغذیه الکترونیکی است که وظیفه اصلی آن، تامین توان مورد نیاز بارمصرفی در زمان بیبرقی می باشد. به عبارت دیگر UPS به عنوان منبع توان با استفاده از انرژی ذخیره شده در باتری، برق مورد نیاز تجهیزات مصرف کننده را تامین می نماید. سیستم یو پی اس بین برق شهری و دستگاه مصرف کننده قرار میگیرد که اضافه بر تنظیم برق شبکه و تثبیت آن مانع از نفوذ نویز و اختلالات شبکه به تجهیزات حساس مصرف کننده می شود.
در این مقاله قصد داریم به عنوان اولین تولید کننده یو پی اس مخصوص آسانسور در ایران شما را با نحوه کارکرد آن بیشتر آشنا کنیم
یو پی اس آسانسوری چیست؟
اگر بخواهیم سیستم (UPS) یوپیاس آسانسور را تعریف کنیم باید بگوییم که در هنگام قطع منبع تغذیه اصلی و قطعی برق میتوان از این سیستم به عنوان منبع جایگزین برای تأمین برق اضطراری استفاده کرد. در تعمیر آسانسور و چه در سرویس آن بایستی به این قسمت آسانسور بسیار توجه کرد. در واقع این دستگاه الکتریکی برای رفع مشکلات برق در مجتمعهای مسکونی و تجاری مورد استفاده قرار میگیرد. لازم به ذکر است که این سیستم انرژی الکتریکی را در باتریهاذخیره می کند و در مواقع ضروری بهکار می گیرد.
هر زمان منبع اصلی برق قطع شوداین تجهیز بهصورت خودکار در مدار قرار می گیرد و اگر منبع اصلی برق متصل شود، یو پی اس آسانسور نیز بهصورت خودکار به این منبع برقی متصل میشود و باتری مجدد شارژ خواهد شد. اتصال یو پی اس به باتری زمانی که برق وجود ندارد در کمتر از چند ثانیه انجام میشود و اگر آسانسور ساختمان را از قبل با تجهیزات مناسبی راه اندازی کرده باشید به محض قطع شدن برق بدون وقفه به شکل خودکار به نزدیکترین طبقه منتقل شده و توقف می کند و درب آسانسور نیز بصورت خودکار باز میشود و برای شما هیچگونه نگرانی برای وجود ندارد.
دلایل استفاده از یوپی اس چیست؟
آسانسور دیگر یک کالای لوکس محسوب نمی شود و نصب آن برای تمام ساختمان هایی با ارتفاع کف به کف 7 متر طبق مقررات ملی ساختمان اجباری است. تصور کنید که هنگام قطعی برق اصلی شخصی در آسانسور گیر کرده باشد، توقف آسانسور، خاموشی روشنایی ، لرزش ناگهانی و.... وضعیت وحشتناکی را ایجاد خواهد کرد و یا اگر شخصی با ناتوانی جسمی در آسانسور حضور داشته باشد و برای خروج از آسانسور که متوقف شده است ، لازم باشد آسانسور حرکت کند و با نزدیک ترین طبقه به آسانسور هم تراز شود، چه باید کرد؟
در این شرایط افراد محبوس شده اگر بتوانند افراد خارج از آسانسور را از حضور خود مطلع کنند با روش سنتی و متداول برای به حرکت در آوردن کابین، باید ترمز مکانیکی آسانسور توسط اهرم باز شود و چرخ دستی با رعایت احتیاط لازم گردانده شود. علاوه بر اینکه، این روش نیاز به آموزش دارد، مساله زمان بر بودن آن نیز مطرح است. اساسا اگر شخصی در خارج از کابین حضور نداشته باشد افراد برای مدت نامعلوم در کابین محبوس خواهند ماند.
به طور کلی برای مقابله با مشکلات برق متناوب، یوپیاسها طراحی و ساخته میشوند. این سیستمها قادرند جریانهای مختلفی جهت حفاظت از رایانههای شخصی معمولی تا مراکز مخابراتی و صنعتی بزرگ را پوششدهی کند.
مشکلات موجود در برق شهر
قطع برق شهر (Black Out): یکی از علل عمده استفاده از UPS همین قطعی برق است. تا هنگامی که انرژی ذخیره شده جوابگو باشد، میتوان برق لازم برای فعالیت تجهیزات را فراهم کرد.
کاهش ناگهانی ولتاژ (Power Sag): معمولاً به خاطر راهاندازی بارهای الکتروموتور پدیده کاهش ناگهانی ولتاژ رخ میدهد که میتواند موجب قفل شدن صفحه کلید و ریست شدن سیستمهای کامپیوتری شود. به همین خاطر از UPS استفاده میکنند تا توان مصرفی تجهیزات را تأمین نماید.
افت طولانی ولتاژ (Brown Out): چنانچه افت ولتاژ به صورت طولانی مدت رخ دهد عملکردی مشابه حالت قطع برق ایجاد میکند و دقیقا UPS همان عملی که در حالت بروز قطعی برق انجام میدهد را در این مشکلات نیز پیش میگیرد.
افزایش شدید و ناگهانی ولتاژ (Spike & Surge): چنانچه در اثر پدیدهای نظیر رعد و برق و عمل سویچینگ شبکه برق، ممکن است ولتاژ به صورت ناگهانی بالا رود. در UPSها یکسری مدارهای حفاظتی قرار دارند که میتوانند از این پدیده جلوگیری کنند و انرژی ناشی از این افزایش ولتاژ را حذف نمایند.
افزایش طولانی ولتاژ (Over Voltage): چنانچه در مدت زیادی ولتاژ افزایش یابد میتواند برخی از قطعات حساس سیستم را مختل کند. در این حالت نیز یوپیاسها برق مورد نیاز را تأمین کرده و مانع از اتصال برق شهر به مصرفکننده میشوند.
نویز (Noise): برخی دستگاههای الکتریکی باعث ایجاد نویز و تداخل الکترومغناطیسی خواهند شد در UPSها بخشی به نام فیلتر وجود دارد که میتواند اثر نویز و تداخل آن را تا حد امکان کاهش دهد.
یو پی اس آسانسور چگونه کار میکند؟(سیستم بلک اوت)
در هنگام قطعی زمانی که منبع اصلی برق قطع میشود یو پی اس بصورت اتوماتیکی به باتری متصل شده و به تغذیه بارهای متصله ادامه میدهد و زمانی که منبع اصلی برق دار میشود یو پی اس بصورت اتوماتیک آسانسور را به منبع اصلی منتقل کرده و دوباره شروع به شارژ باتری خود میکند. مدت زمان اتصال یو پی اس به باتری در مواقع قطعی برق حدود چند میلی ثانیه است که بدون قطعی میباشد.
در این حالت اگر تجهیزی موجود باشد که بمحض قطعی برق اصلی، بلافاصله و بدون وقفه، بطور خودکار آسانسور را تا نزدیک ترین طبقه منتقل کند و درب طبقه را بصورت خودکار باز کند و سپس آسانسور را از مدار خارج کند ، دیگر نگرانی از این بابت نخواهیم داشت. استفاده از منبع پشتیبان برای آسانسورهای بدون گیربکس الزامی و برای سایر آسانسورها نیز پیشنهاد می شود. باتری بلک اوت وUPS - یا همان منبع ولتاژ بدون وقفه - وظیفه مهم تامین توان پشتیبان را بر عهده دارد . باتری بلک اوت را باید ماهانه 1 یا 2 بار چک کنیم و اقدام به شارژ آنها بنماییم. ولی در مورد یو پی اس به صورت خود به خودی باتری ها شارژ می شوند و نیاز به بازرسی و تعمیر و نگهداری و پشتیبانی ، به مراتب کمتر است. این دستگاه همراه با تابلو فرمان آسانسورهای هیدرولیکی و هم آسانسورهای کششی به کار برده می شود. UPS بر خلاف ژنراتور و منابع اضطراری که با تاخیر وارد مدار تغذیه می شوند به صورت فوری عمل می کنند.
ویژگی های یو پی اس آسانسور:
• سیستم یوپیاس آسانسور به صورت اتوماتیک عمل کرده و نیاز به هیچگونه مداخله دستی نخواهد داشت.
• برای آن که بتوان UPS آسانسور را در هر مکانی نصب کرد آن را در ابعاد بسیار کوچک طراحی کردند.
• با توجه به این که در UPS آسانسور به جای سوختهای قابل اشتعال از برق استفاده میشود، امنیت بالایی دارد.
• نکته بعدی این است که یوپیاسها با محیط زیست سازگار هستند. به همین خاطر هیچ نوع آلودگی صوتی و هوایی ندارند.
• مقدار زمان کار آسانسور پس از قطع شدن جریان منبع اصلی، بستگی به توان باتری ها خواهد داشت.
• در صورتی که اطلاعات مهمی را بر روی وسیلهی الکتریکی خود نگهداری می کنید، به وسیله یوپی اس از آنها میتوانید نگهداری کنید.