ویژگی های یک آسانسور خوب و تابلو فرمان آن

ویژگی های یک آسانسور خوب و تابلو فرمان آن

تابلو فرمان آسانسور

  

آسانسور به عنوان یک وسیله مکانیکی-الکترونیکی پیشرفته دارای تجهیزات تخصصی فراوانی است. ر کدام از این تجهیزات مورد استفاده در ساخت آسانسور عملکرد ویژه ای را اراِئه خواهند داد. به منظور آشنایی با تجهیزت و تابلو فرمان آسانسور خواندن این مطلب به شما کمک فراوان خواهد کرد. در میان تمام اجزای موجود در آسانسور تابلو فرمان آسانسور که با نام برد کنترل آسانسور نیز معرفی میشود از  مهمترین قطعات به شمار میرود.

تابلو فرمان آسانسور چیست؟


 در بین  قطعاتی که در هدایت و عملکرد یک آسانسور نقش دارند، تابلو فرمان آسانسور یکی از مهم‌ترین بخش‌های الکتریکی است

این قطعه که دارای بدنه ای فلزی است و به شکل یک جعبه می باشد شامل تعداد زیادی مدار و قطعات الکترونیکی و هم چنین تعداد بسیاری از ریزپردازنده ها می باشد. وظیفه اصلی تابلو آسانسور که به طور معمول در موتورخانه آسانسور نصب می شود ، کنترل حرکت کابین و اعلام وضعیت های مختلف آن است. به طور کلی اهمیت این بخش از آسانسور به گونه است که بسیاری از قطعات اصلی آسانسور بر روی این بخش قرار داده شده است. به طور کلی مرکز پردازش سیستم آسانسور و ارسال دستورات لازم به وسیله مدار فرمان به موتور و سایر قسمت آسانسور از طریق تابلو فرمان صورت میگیرد. تابلو فرمان ها با توجه به ابعاد، اندازه ، حجم کابین آسنسور و همچنین تعداد طبقات محیط مورد استفاده از انواع مختلفی برخوردار هستند.

مهم تربن کاربرد های تابل فرمان آسانسور:

کنترل جهت حرکت و سرعت موتور اصلی: کنترل دور موتور در آسانسور برای نرم پیش‌رفتن حرکت و پیشگیری از رسیدن شوک‌های ناگهانی به کابین مهم است و این‌که کابین باید در جهت بالا یا پایین حرکت کند با برد آسانسور قابل هدایت است
پردازش درخواستها از کابین و طبقات آسانسور: از دکمه‌های آسانسور چه آن‌هایی که خارج از کابین و در طبقات قرار گرفته‌اند و چه آن‌ها که داخل خود کابین هستند، پیام‌ به تابلو فرمان آسانسور ارسال می‌شود و درآنجا پردازش می‌گردد؛
کنترل تجهیزات الکتریکی مانند : ترمز ها ، سوئیچ ها ، درب کابین و 
نظارت دقیق بر حرکت کابین آسانسور و حفظ ایمنی های لازم
پاسخگویی و پردازش درخواستهای الکتریکی بخشهای مختلف آسانسور
حفاظت الکتریکی از تجهیزات آسانسور
تشخیص وضعیت ها و موقعیت کابین در هر لحظه
 

بیشتر بخوانید:

13 نکته ایمنی مهم در رابطه با آسانسور


انواع تابلو فرمان آسانسور

تابلو های هیدرولیکی

تابلو فرمان هیدرولیک در آسانسور های هیدرولیک توسط فشار مایع (که عموما روغن میباشد) و یک پیستون درون سیلندر که کابین را حرکت میدهد کار میکند به همین دلیل هزینه نصب و نگه داری مناسب یا به عبارتی ارزان دارند و گزینه مناسبی برای آسانسور های باری و سنگین هستند. البته به علت مکانیزم کار و همچنین سرعت نامی پایین، تابلو های هیدرولیک مناسب ساختمان های بلند مرتبه نمیباشد. تابلو های هیدرولیک به دو صورت درایودار و ساده قابل تولید هستند. یکی از مهم ترین تفاوت های این دو مدل، کاهش مصرف انرژی در زمان استارت در تابلو های درایودار است.

برای اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید:

آسانسور هیدرولیکی چیست؟

تابلو فرمان آسانسور دو سرعته

در آسانسور‌هایی که با تابلو فرمان دو سرعته کار می‌کنند، از موتور‌هایی استفاده می‌شود که دارای دو سیم پیچ بوده و لذا قادر به حرکت در دو سرعت مختلف هستند. 
نحوه عملکرد آن بدین صورت است که هنگام حرکت از حالت سکون، موتور با دور تند شروع به حرکت کرده و در زمان کوتاهی به سرعت مورد نظر (معمولا یک متر بر ثانیه) می‌رسد، و هنگام نزدیک شدن به سطح طبقه مورد نظر، به یکباره با تغییر دور موتور، سرعت آسانسور کاهش یافته (معمولا به نصف مقدار قبلی) و در مرحله بعد سرعت به صفر می‌رسد. 
با توجه به این توضیحات واضح است که با تغییر سرعت ناگهانی موتور، کابین آسانسور هنگام شروع به حرکت و توقف، جابجایی‌های ناگهانی خواهد داشت که این حالت مطلوب نبوده و حتی الامکان باید سعی نمود تا از این مشکل جلوگیری کرد. ضمنا با توجه به اینکه در این روش موتور آسانسور به طور مستقیم راه اندازی می‌شود، جریان راه اندازی ۵ تا ۷ برابر جریان نامی از سیم پیچ موتور عبور خواهد کرد که ضمن کاهش عمر موتور، مصرف برق آسانسور را افزایش خواهد داد. همچنین تکانه‌های ناشی از شروع حرکت و تغییر سرعت موتور محسوس بوده و باعث ایجاد ضربه ناگهانی در کابین می‌شود.

تابلو فرمان درایودار یا تک سرعته تری‌وی‌اف (VVVF):

 این مدل تابلو فرمان آسانسور که اخیرا از آن بیشتر از مدل دوسرعته استفاده می‌شود، مجهز به یک دستگاه درایو الکتریکی است که می‌تواند به موتور قابلیتی برای تغییر سرعت و گشتاور بدهد. درایو الکتریکی (اینورتر آسانسور) این کار را با تغییر سطح و کنترل ولتاژ و فرکانس انجام می‌دهد و درنتیجه‌ی عملکرد آن، تغییرات ناگهانی در سرعت ایجاد نمی‌شود و حرکت آسانسور نرم و هموار می‌گردد.

در تابلوفرمان درایودار، سرعت موتور به یک‌باره از صفر به یک‌متر بر ثانیه و سپس به نیم‌متر بر ثانیه تغییر نمی‌یابد بلکه حرکت با دور آهسته آغاز می‌شود و با زیادتر شدن ولتاژ (که به صورت کاملا تدریجی اتفاق می‌افتد) به سرعت نامی نزدیک می‌شود. این ویژگی سبب می‌شود تا کابین دچار تکان های ناگهانی نشود. در نتیجه‌ی این بهینه‌سازی سرعت، امتیازاتی به‌لحاظ فنی نیز در تابلو فرمان آسانسور از نوع تری‌وی‌اف ایجاد می شود که کاهش مصرف برق ، استهلاک قطعات و افزایش عمر مفید از جمله آن هاست.

مقایسه سیستم های دو سرعته و درایو دار

با توجه به جریان راه اندازی بالای متور ها، در تابلو های دو سرعته با توجه به اینکه سیستمی برای محدود کردن این جریان وجود ندارد، در هنگام حرکت موتور جریان بالایی از شبکه کشیده که این مسئله مشکلاتی را به وجود خواهد آورد از قبیل: 
جریان بالای راه اندازی که از سیستم موتور عبور میکند، باعث گرم شدن سیم پیچ و کاهش یافتن عمر موتور به مرور زمان خواهد شد، همچنین با توجه به اینکه آسانسور دائما در حال حرکت و توقف است، این جریان بالا در هنگام راه اندازی منجر به افزایش مصرف برق آسانسور خواهد شد. جریات راه اندازی بالا هنگام شروع به حرکت، باعث نوسان ناگهانی ولتاژ شده و سایر مصرف کننده ها را تحت تاثیر قرار میدهد؛ در حالی که در سوی دیگر درایو ها با تنظیم ولتاژ و فرکانس، جریان راه اندازی را محدود کرده و از تاثیرات منفی ناشی از جریان راه اندازی بالا جلوگیری میکنند. مورد دیگری که در میان این دو نوع تابلو فرمان تفاوت ایجاد میکند، سطح تراز کف کابین است.
در تابلو فرمان دو سرعته از آنجایی که سیستمی جهت تشخیص میزان بار وارده به موتور و تشخیص موقعیت آن وجود ندارد، سطح کف آسانسور نسبت به طبقات، با تغییر بار قرار داشته روی آن(تعداد افراد کابین) تغییر میکنند؛ اما در سیستم های درایو دار، درایو با فیدبک گرفتن از موتور، سطح ایده آل جهت توقف آسانسور را تعیین کرده و در حالتی هم سطح با طبقات قرار خواهد گرفت و همچنین آلودگی صوتی در تابلو های دو سرعته به علت جذب و قطع دائم کنتاکتور های متعدد نیز بیشتر میباشد. در تابلو فرمان های دو سرعته با توجه به میزان و حجم بار موجود در آسانسور سطح کف کابین نسبت به طبقات تغییر میابد و به عبارتی بالا یا پایین تر از سطخ طبقات قرار توقف میکند. این سیستم با بهره گیری از فناوری کنترل و تشخیص موقعیت مکانی و میزان بار وارده به آسانسور با کمترین میزان خطا در هنگام توقف بین طبقات مواجه میگردد.

برای انتخاب بهترین تابلو فرمان باید به چه نکاتی توجه کنیم؟

کششی بودن یا هیدرولیک بودن آن
میزان ترافیک و تردد آسانسور
نوع موتور
درایو
تعداد توقفات
:برای اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید:

چه اسانسوری برای شما مناسب است؟


در آخر باید گفت که رعایت استانداردهای کیفی بالا نشانگر مرغوبیت و کیفیت تابلو فرمان مورد استفاده است.
با توجه با عملکرد تابلو فرمان که به صورت مرتب وضعیت آسانسور را تحت کنترل قرار می دهد در ساخت آن باید از استاندارد های بالا استفاده نمود. علاوه بر این حفاظت از تجهیزات الکترونیکی و هدایت و کنترل مقصد کابین نیز بر عهده تابلو فرمان آسانسور خواهد بود.
به همین دلیل سعی کنید در هنگام خرید تابلو فرمان آسانسور به علامت و نشان استاندارد توجه نمایید