جزوه جامع آموزشی آسانسور قسمت دوم

انواع آسانسور


– 
آسانسور مسافری برای ساختمان مسکونی(دارای موتور ۱۸۰استارت در ساعت و دربهای با استحکام متوسط)
– 
آسانسور مسافری تجاری (دارای موتور ۲۴۰ استارت در ساعت و دربهای بسیار با استحکام)
– 
آسانسور بیمارستانی تخت بر (سرعت کم، معمولا ۲۱ نفره)
– 
آسانسور ماشین بر به ابعاد ۵*۳ متر با محرک جک هیدرولیک یا کششی
آسانسورهوم لیفت این آسانسور معمولا در داخل آپارتمان برای دو طبقه یا بیشتر کاربرد دارد. محرک آنها هیدرولیک و یا دنده پیچی یا کششی میباشد. سرعت آنها ۲/. متر بر ثانیه و اکثراّ شیشه ای هستند. این آسانسور ها احتیاج به چاله زیر(PD) ندارند.
آسانسور غذابر کتاب بر این آسانسور ها در ابعاد کوچک با درب طبقه از نوع گیوتینی میباشند ارتفاع کابین ۵/۱ متر یا کمتر و در کتابخانه ها و یا رستورانها برای فرستادن غذا از آشپزخانه به طبقات کاربرد دارند.
آسانسور پانورامیک یا شیشه ای که در نمای ساختمان ها نصب میگردند.


انواع کنترل:


کنترل گروهی: اگر آسانسور های همجوار موجود باشد می توان آنها را به یکدیگر مرتبط ساخت به گونه ایکه در صورت فرمان احضار طبقه آسانسور نزدیکتر به آن طبقه راه بیفتد و سرویس لازم را بدهد.به این روش ، کنترل دوبلکس(دوتایی) یا تری پلکس (سه تایی)یا کوادراپلکس (چهارتایی)گفته می شود.
کنترل سمت سرویس دهی: در ساختمان های مسکونی معمولا مسافرین از همکف به طبقه خود رفته و یا از طبقه خود به همکف می روند. یعنی مسافری که از یک طبقه به طبقه بالاتر برود بسیار کم است. در این صورت تابلو کنترل به گونه ای برنامه ریزی می شودکه در هنگام رفتن آسانسور به بالا از طبقات میانی سوار نمیکند و فقط در برگشت به پائین به احضار طبقات جواب میدهد به این نوع کنترل کلکتیو دان می گویند.
در ساختمانهای تجاری و اداری طبقات مختلف با یکدیگر سروکار دارند بنابراین روی واحد احضار طبقه دو شستی وجود دارد یکی برای بالا رفتن و یکی برای پائین رفتن که بایستی مطابق جهت مورد نیاز فشره شود. به این نوع کنترل کلکتیو سلکتیو گفته می شود.
انواع دیگری نیز وجود دارد که متداول نیست.


ورودیهای آسانسور:


عموما تمام ورودیهای آسانسور در یک طرف میباشد اما در بعضی موارد بر حسب معماری خاص ساختمان ممکن است در بعضی طبقات ورودی آسانسور در جهت مقابل ورودی اول یا مجاور آن باشد.مثلا در پارکینگ باید از ضلع جنوب وارد کابین آسانسور شویم و در طبقات بالا از ضلع شمال وارد آن شویم در این صورت کابین باید دو درب باشد. در هوم لیفت ها گاهی سه درب برای کابین در نظر گرفته میشود.

موقعیت موتورخانه آسانسور:


معمولا موتورخانه آسانسور (محل استقرارمحرک و تابلو کنترل) در بالاترین نقطه و روی چاهک آسانسور قراردارد. اما میتوان آنرا در پائین ترین نقطه در کنار چاهک نیز قرارداد.آسانسور بدون موتورخانه نیز قابل اجرا است که موتور محرک و تابلو در بالاو داخل چاه آسانسور روی شاسی خاص خود مستقر گردیده اند. (در این صورت در ساخت اتاق موتورخانه صرفه جویی میشوداما دشواریهایی از نظر سرویس و تعمیرات موتور و تابلو پیش روی سرویسکار خواهد بود). موتورخانه آسانسور های هیدرولیک شامل مخزن روغن و موتورپمپ و تابلو کنترل عموما در کنار چاه آسانسور در طبقات پائینی قراردارند


تجهیزات جانبی:


وسایل و امکانات جانبی آسانسور به شرح زیر در صورت تمایل و درخواست مشتری قابل نصب می باشد:
۱- نجاتاضطراری: با داشتن این دستگاه در صورت قطع برق در حین کار، آسانسور با استفاده از باطری های قابل شارژ به نزدیک ترین طبقه رفته و دربهای آن باز میشوند به این طریق از گرفتار شدن مسافر در آسانسور پیشگیری میگردد.به این سیستم بلاک آوت نیز گفته میشود.
۲- تلفن: یک خط تلفن می تواند در کابین آسانسور برای مواقع اضطراری پیش بینی گردد.
۳- مونیتور: مونیتور رنگی برای آگهی های تبلیغاتی در ساختمانهای تجاری قابل نصب است.
۴- سخن گو و موزیک: سخن گو علاوه بر اعلام شماره طبقات در هر طبقه امکان پخش هر پیام دیگری در طبقات را دارد- سیستم های پیشرفته پخش موزیک نیز رایج میباشد.
۵- پیغام خرابی: بعضی کنترلر ها امکانات ارسال پیام کوتاه روی تلفن همراه در هنگام بروز خرابی رادارا می باشند.
۶- سرویس آتش نشان: در صورت بروز آتش سیستم احضار طبقات از مدار خارج و آسانسور به طبقه از پیش تعیین شده می رود و در اختیار آتش نشان قرار میگیرد.
۷- سنسور بار اضافی(اورلود): سنسور های اورلود زیر کابین و یا در منطقه سر بکسل بند نصب شده و در صورت اضافه سوار شدن مسافر یا بار سنگین تر از حد مجاز فرمان عدم حرکت به تابلو ارسال نموده و بوق مخصوص به همراه چشمک زن ها فعال میگردند.
۸- فول لود: درصورت داشتن فول لود در زمانیکه ظرفیت آسانسور تکمیل است و امکان سوار کردن مسافر دیگری وجود ندارد آسانسور به فرمان احضار طبقه جواب نمیدهد تا وقتیکه مسافری از کابین پیاده شود وامکان سوار شدن مسافر برقرارشود.به این ترتیب از توقفات اضافی جلوگیری میشود.
۹- فتوسل پرده ای: فتوسل یا چشم الکترونیک گیرنده و فرستنده مادون قرمز است که در مسیر ورودی درب کابین نصب میشود. و در صورت وجود شیء در بین فرستنده و گیرنده درب کابین بسته نمیشود. این چشم الکترونیکی میتواند تک خطی و مثلاٌ در فاصله ۸۰سانتی از پائین در نصب شده باشد. و لی نوع پرده ای تعداد زیادی گیرنده و فرستنده روی یک نوار بسته شده و سرتاسر ورودی را پوشش میدهد


نصب و راه اندازی


قبل ا ز نصب آسانسور لازم است آهن کشی اجرا گردد. آهن کشی استراکچر نگهدارنده ریل های کابین و وزنه می باشد. آهن کشی تقریبا روزی یک طبقه قابل انجام است و هزینه آن به ازای هر طبقه ۵۰۰،۰۰۰ تومان می گردد.
پس از آهن کشی معمولا ریل گذاری و درب طبقات انجام می شود که این کار بسته به شرایط کاری به ازای هر طبقه یک الی دو روز زمان می برد. پس از اجرای ریل و درب کارهای ساختمانی تا تکمیل ساختمان پیش می رود سپس کارهای باقیمانده نصب و راه اندازی آسانسور انجام میگردد که بسته به شرایط کاری یک الی دو روز کاری برای هر طبقه زمان صرف میشود.


۱-۱۰نصب بدون آهن کشی
آسانبر داتیس مبتکر و اولین مجری نصب آسانسور بدون آهن کشی میباشد.دراین روش فقط سکوی نگهدارنده موتور و تیرهای بالاو پایین در اجرا میشوند و از یک آهن کشی سنگین که عموم شرکت های نصب کننده آسانسور از آن برای نگهداری سیستم آسانسور استفاده می کنند احتراز میشود.

هزينه ها


هزینه کامل تجهیزات و نصب و راه اندازی شامل دو بخش ثابت و متغییر میباشد. بخش ثابت بسته به ظرفیت و سرعت از ۱۰ الی ۲۰ میلیون تومان و هزینه متغییر به ازای هر طبقه ۲/۱ میلیون تومان بالغ میگردد. درمورد آسانسور های بسیار لوکس و مجهز بخش ثابت از ۱۵ الی ۳۰ میلیون و بخش متغییر ۵/۱ میلیون تومان می باشد.


استاندارد آسانسور


استاندارد معتبر اروپا در مورد آسانسور:


EN81-1
مقررات ایمنی در ساخت و نصب آسانسورهای الکتریکی. این استاندارد درکمیته فنی استاندارد ایران مورد تایید و پذیرفته شده و با کد استاندارد ملی شماره ۶۳۰۳ به عنوان استاندارد آسانسورهای الکتریکی ابلاغ گردیده است.
کد استاندارد های اروپائی و آمریکائی در مورد آسانسور
EN81-1
مقررات ایمنی در ساخت و نصب آسانسورهای الکتریکی
EN81-2
مقررات ایمنی در ساخت و نصب آسانسورهای هیدرولیکی
EN81-3
مقررات ایمنی در ساخت و نصب آسانسورهای غذابر و کتاب بر
EN81-4
رزرو
EN81-5
مشخصات ابعادی و چیدمان استاندارد آسانسور(ISO 4190/1,2)
EN81-6
مقررات اجرائی انتخاب و نصب آسانسوردر ساختمان
EN91-7
مشخصات آلات کنترل دستی ،نشانگرها و سایر متعلقات آسانسور(ISO 4190/5)
EN81-8
مشخصات چشمی های قلاب گیر برای تعلیق اجزای آسانسور
EN81-9
مشخصات ریل راهنما در آسانسور(ISO 7465)
EN81-10
تست و بازرسی آسانسورهای الکتریکی و هیدرولیکی
EN81-11
توصیه های لازم برای نوسازی یانصب آسانسوربرقی در ساختمانهای بدون آسانسور
EN81-12
توصیه های لازم برای نوسازی یانصب آسانسورهای هیدرولیک در ساختمانهای بدون آسانسور
EN81-13
مقررات اجرائی برای آسانسور های مقاوم در برابر دستکاری
A17.1
مقررات ایمنی برای ساخت و نصب و محاسبات آسانسور و پله استانداردASME
EN115
مقررات ایمنی برای ساخت و نصب پله برقی و پیاده رو متحرک
ازسال ۲۰۰۰ میلادی دستورالعمل ۹۵/۱۶/EC در اروپا جایگزین استانداردEN81 گردید که در برگیرنده استانداردEN و نکاتی اضافه برآن دارد.


وسایل ایمنی در آسانسور


وسایل ایمنی اصلی آسانسور به شرح زیر می باشند:


۱- قفل درب طبقه: درب طبقه جدا کننده راهرو ی ساختمان از چاه آسانسور میباشد. در واقع اگر درب طبقه بدون اینکه کابین آسانسور در پشت آن قرارداشته باشد باز شود فاجعه انگیز خواهد بود زیرا مسافر به خیال اینکه کابین آسانسور پشت درب می باشد به طرف آن حرکت کرده و به داخل چاه آسانسور سقوط مینماید. قفل درب طبقه دارای مکانیزمی می باشد که فقط در زمان حضور کابین باز میشود و به محض فرمان حرکت ابتدا درب طبقه قفل شده سپس کابین حرکت می نماید.
۲- گاورنر : گاورنر ها در انواع مختلف ساخته می شوند یک نوع متداول آن نوع بادامکی است . وظیفه گاورنر این است که وقتی سرعت کابین از ۱۵ درصد سرعت نامی آن تجاوز کند ابتدا یک سویچ الکتریکی را فعال میکند که موجب ترمز موتور می شود. اگرترمز عمل نکند و حرکت کابین همچنان با سرعت ادامه داشته باشد پس از رسیدن به ۳۰ درصد افزایش گاورنر قفل میکند و اهرم پاراشوت کشیده شده و فکهای پاراشوت درجا کابین را به ریل راهنما قفل می نماید.
۳- پاراشوت: این وسیله ترمز مکانیکی کابین است که به صورت جفت بالای کفشک های زیرین نصب میشود و از گاورنر فرمان میگیرد. گاورنر و پاراشوت توسط بازرسان آسانسور تست شده و تایید میگردند.
۴- بافر ها: اگر کابین درهنگام حرکت به سمت پایین ترین توقف در سطح طبقه توقف نکند و به حرکت ادامه دهد پس از چند سانتیمتر به بافر برخورد کرده و متوقف میشود. این مورد برای قاب وزنه نیز صادق است بافر ها در کف چاله نصب میشوند. بافر ها در انواع فنری،لاستیکی و هیدرولیکی ساخته می شوند.
چهار قطعه فوق از نظر ایمنی آسانسور بسیار پر اهمیت می باشند و بهتر است همواره از مرغوبترین نوع موجود استفاده شود.

ابعاد مفید چاه آسانسور نسبت به ظرفیت


ظرفیت به نفر مقطعW x D ظرفیتW x D
۴۱۴۰× ۱۳۰۱۴۱۹۰× ۱۹۰
۵۱۴۰×۱۴۰۱۵۲۰۰×۱۹۰
۶۱۵۰×۱۴۰۱۶۲۰۰×۲۰۰
۷۱۶۰×۱۵۰۱۷۲۱۰×۲۰۰
۸۱۶۰×۱۶۰۱۸۲۱۰×۲۰۵
۹۱۷۰×۱۶۰۱۹۲۱۰×۲۱۰
۱۰۱۷۰×۱۷۰۲۰۲۲۰×۲۱۰
۱۱۱۸۰×۱۷۰۲۱۲۲۰×۲۲۰
۱۲۱۸۰×۱۸۰
۱۳۱۹۰×۱۸۰


پیش بینی های لازم برای چاه و چاله آسانسور:

معمولا سطح مفید کابین نمیتواند از ۵۵ الی ۶۵ درصد مساحت چاه بیشتر باشد
ابعاد گفته شده می تواند (عرضx عمق) یا( عمقx عرض) باشد. فضای اضافی برای آهن
کشی در نظر گرفته نشده است و دیوار چاه آسانسور باید بیرون چاه و روی طبقات اجرا شود.
بهتر است عدد بزرگتر در عرض قرارداده شود در این صورت می توان درب از نوع از وسط باز شو
(
سانترال) نصب نمود.
در صورتیکه در هنگام طراحی ساختمان موارد زیر در نظر گرفته شود از کار و هزینه اضافی بعدی
پیشگیری خواهد شد:
۱- بهتر است چاله آسانسور در محلی واقع شود که کف آن در اثر پیشروی شناژ، پله ای (دارای دو
سطح متفاوت) نشود.
۲- بهتر است چاله(PIT) از منافذ طبقات عریض تر انتخاب شود تا بتوان اولین کلاف را پشت ستون
ها اجرا کرد.
۳- کف چاله بایستی به عمق ۳۰ سانتیمتر بتون ریزی بشود.از سطح این بتن تا کف تمام شده برای
آسانسور سرعت ۱ متر در ثانیه ۱۴۰ سانتیمتر و برای سرعت ۶/۱ متر ۱۶۰ سانتیمتر و برای
سرعتهای بالاتر ۱۸۰ سانتیمتر باشد.
۴- درچهار گوشه کف چهار بیس پلیت ۵/۱x 40 x 40 برای ستون های آهن کشی نصب شود.
۵- در صورتیکه ساختمان دارای اسکلت بتن است در کنج پوتر ها دو پلیت عمود برهم به ابعاد
۱x20x15 نصب شود(در سینه پوتر یا در کف) (عرض بیشتر به موازات لبه چاه).
۶- در صورتیکه چاه آسانسور دارای دیوار برشی است بهتر است با شرکت آسانسوری مشورت
شود تا در صورتیکه براکت ریل روی آن دیوار قراردارد پلیت در محل مناسب جهت ریل و نگهدارنده
چهارچوب درب در نظر گرفته شود.
۷- اگر آسانسور دارای موتورخانه میباشد در سقف این موتورخانه حد اقل دو قلاب هر یک به
ظرفیت ۲ تن یکی در راستای وسط چاه (کمی به طرف منطقه قاب وزنه انحراف داده شود) و
یکی در مجاورت چاه (در نزدیکی درب ورودی موتورخانه) نصب گردد. این قلاب بهتر است از میل
گرد آجدار ۱۸ به شکل یو درست شود به طوریکه دو سر یو افقی شده از هر طرف به طول ۵۰
سانت داخل مش سقف بسته شود. در صورتیکه آسانسور بدون موتورخانه می باشد قلاب ها
در سقف چاه یکی در وسط چاه و یکی در بالای منطقه قاب وزنه نصب شود.

جدول عمق راهروی مقابل ورودیهای کابین

نوع ساختمانجای گذاری آسانسورعمق راهرو مقابل ورودیهای آسانسور
مسکونیتکیبرابر یا بزرگتر از عمق کابین
گروهی کنارهمبرابر ۵/۱ متر یا بزرگترین عمق کابین (عددبزرگتر)
گروهی روبروی هم۱/۲متر یا برابر مجموع عمق کابین ها(عددبزرگتر)
غیر مسکونیتکیبرابر ۵/۱ برابر عمق کابین یا بزرگتر
گروهی کنار هم۴/۲متر یا ۵/۱ برابر بزرگترین عمق کابین(عدد بزرگ)
گروهی روبرومجموع بزرگترین عمق کابین های روبرو حداکثر۵/۴ متر
بیمارستانی و تخت برتکی۵/۱برابر عمق کابین یا بزرگتر
گروهی کنارهم۵/۱برابر بزرگترین عمق در گروه
گروهی روبروی همبرابر مجموع بزرگترین عمق کابین های روبرو یا بزرگتر

آماده سازی چاه و موتورخانه آسانسور جهت اخذ تأییدیه استاندارد
علاوه بر تأمین تلرانس ها و فواصل مجاز و رعایت اصول ایمنی مکانیکی و الکتریکی در نصب آسانسور موارد مشروحه زیر بایستی توسط پیمانکاران ساختمانی و تأسیساتی در نظر گرفته شود
موتورخانه
۱ارتفاع از کف تا سقف موتورخانه در کلیه محل های تردد و کارکرد از جمله ارتفاع از کف سکوی موتورخانه تا سقف باید حداقل ۸/۱ متر باشد.
۲درب موتورخانه باید حداقل ۹/۰ متر عرض و ۸/۱ متر ارتفاع داشته باشد و به طرف داخل باز نشود.
۳موتورخانه باید مجهز به دستگاهی جهت تهویه هوا باشد بطوریکه درجه هوا همواره بین ۵+ و ۴۰+ درجه سانتیگراد باشد.
۴موتورخانه نباید حاوی هر گونه وسایلی غیر از تجهیزات آسانسور باشد ، مگر وسایل روشنایی و تهویه هوای موتورخانه و وسایل اطفاء حریق مخصوص آسانسور
۵در صـورتیکه کف موتورخانه دارای اختلاف سطحی بیش از ۵/۰ متر باشد ، پیش بینی راه پله با نرده های محافظ ضروری می باشد ، بطوریکه در موقع قرار گرفتن در محل زاویه ای بین ۷۰ و ۷۶ درجه با افق داشته باشد مگر اینکه بصورت ثابت بوده و ارتفاعشان از ۵/۱ متر کمتر باشد.
۶
۷قلاب سقف موتورخانه به همراه پلاک ظرفیت آن برای بار ۵/۱ تنی نصب و اجرا شود.
۸موتورخانه آسانسور باید دارای روشنایی مناسب باشد و تأمین آن به طریقه ای که در فوق گفته شد صورت گیرد.
۹در صورت وجود دریچه ای در زیر سطح سقف چاه برای تهویه چاه یا برای ورود و خروج اضطراری از موتورخانه به روی سقف کابین و بالعکس ، باید به ابعاد حداقل cm ۵۰*۵۰ ، قفل دار بوده و از داخل چاه بدون کلید و به سمت داخل موتورخانه باز شود.
چاه
۱۰دور دربهای طبقات باید پس از نصب درب طبقه دیوار چینی شود ، بطوریکه کلیه منافذ و سوراخها که به چاله آسانسور راه دارد پوشانده شود.
۱۱قبل از نصب درب طبقات لازم است جهت جلوگیری از هر گونه خطری حفاظ مناسب در جلوی درب طبقات نصب گردد.
۱۲در صورتیکه ساختمان فاقد نگهبان ثابت در موتورخانه می باشد ، باید یک وسیله اعلام خطر در محلی مناسب نظیر لابی ساختمان ، اطلاعات ، نصب شود.
۱۳اورهد و عمق چاله مطابق نقشه های ارائه شده توسط سازنده آسانسور تأمین شود.
۱۴چاه آسانسور باید دارای روشنایی مناسب و کافی باشد ،اولین چراغ باید در فاصله نیم متری از کف چاله و آخرین چراغ در فاصله نیم متری از سقف چاه نصب شود. فاصله بقیه چراغ ها می تواند تا ۷ متر باشد. تامین روشنایی چاه باید قبل از کلید اصلی قطع و وصل آسانسور باشد ، به گونه ای که با قطع برق اصلی آسانسور روشنایی چاه همچنان باقی بماند.

علاوه بر تأمین تلرانس ها و فواصل مجاز و رعایت اصول ایمنی مکانیکی و الکتریکی در نصب آسانسور موارد مشروحه زیر بایستی توسط پیمانکاران ساختمانی و تأسیساتی در نظر گرفته شود
۱۵کابل برق آسانسور می تواند از داخل چاه آسانسور عبور نماید.
۱۶کف چاله باید همواره تمیز و خشک باشد.
۱۷هر گونه سوراخ اضافی در دیوار چاه آسانسور باید پوشانده شود.
۱۸در صورتیکه فاصله افقی بین دیواره سمت ورودی چاه و نزدیکترین قسمتهای کابین به آن ( نظیر درگاه و یا چهارچوب ورودی یا درب کابین ) بیش از cm۱۵باشد ، این فاصله باید به کمک دیوار کشی یا ورق کشی یا گچ کاری پر شود.
۱۹چوب و نایلون و مواد آتش زا نباید در دیواره چاه وجود داشته باشد.
۲۰در صورت عبور هر گونه تجهیزات اضافی از درون چاه آسانسور ، این تجهیزات باید به طریقی از فضای چاه آسانسور تفکیک گردد.
۲۱تأمین برق ورودی مطابق استاندارد و طبق مشخصات خواسته شده در محل مناسب

شرایط ایمنی ساختمان جهت شروع وادامه کارنصبT-1-1
شرایط غیر ایمناشکالات ممکنهعملیات ممنوع
پوشیده نبودن ورودی طبقاتخطر سقوط اشیاء _ خطر سقوط افرادکلیه عملیات نصب و راه اندازی
عملیات ساختمانی و وجود گرد و غبار زیادصدمه دیدن اجزای گردنده و اصطکاکی، قطعات کنتاکتور و غیرهراه اندازی
ریزش آب در چاهکلیه عملیات نصب و راه اندازی
وجود آب در چالهخطر برق گرفتگی _ خطر زنگ زدن قطعات فلزیکار در کف چاله آسانسور _ شروع ریل گذاری
نداشتن دیواره یا پوشش دیوارکلیه عملیات بجز نصب براکت
نوسان ۱۰% یا ۱۵% در ولتاژآسیب دیدن تابلو کنترل در شرایط خاصراه اندازی بدون داشتن سیستم ارت و وسایل ایمنی کنترل فاز و ولتاژ
نوسان ۲۰% یا بیشترآسیب دیدن بورد های تابلوراه اندازی

تعهدات کارفرما در اجرای عملیاتی که به عهده نصاب آسانسور نمی باشد

الف قبل از شروع نصب

ردیفکلیه عملیات ساختمانی چاه آسانسور ، دیوارکشی ، فونداسیون کف ، پوشش دیوارها و اجرای کامل موتورخانه۱قلاب با ظرفیت مناسب در سقف موتورخانه۲اجرای دریچه اضطراری کف موتورخانه در موتورخانه های دوبلکس طبق مشخصات۳تامین برق سه فازو تکفاز با قدرت درخواست شده در طول زمان نصب و بعد از آن و روشنایی موقت و دائم درچاه۴تمیزکاری و جمع آوری نخاله۵تامین مصالح آهن کشی و ضد زنگ و اجرای آهن کشی و ضد زنگ بر حسب قراردادهای فیمابین۶تامین انبار مناسب و کافی در جوار چاه آسانسور قابل کنترل با درب و قفل و روشنایی لازم۷تخلیه بار و جابجایی و باربری تجهیزات و مواد و مصالح طبق خواسته نصاب۸تامین و اجرای داربست داخل چاه آسانسور طبق مشخصات داده شده از طرف نصاب۹تهیه و اجرای حفاظ جلوی طبقات قبل از نصب درب طبقات و یا دیوار چینی۱۰اجرای توری بین آسانسورها در چاه های مشترک در صورت لزوم۱۱تامین محلی برای رختکن و استفاده پرسنل نصاب۱۲اجرای زه کشی و تخلیه دائمی آب کف چاله در صورت لزوم۱۳حفاظت کامل از مواد و مصالح و تجهیزات نصب شده و نصب نشده تا زمان تحویل گیری۱۴هماهنگی و اجازه ورود و خروج پرسنل فنی شرکت آسانسوری در تمام دوره نصب و نگهداری۱۵تعیین و اعلام خط گونیای درب طبقات برای نصب ریل و تراز کف طبقات برای نصب درها۱۶تخریب دیوارها و هر گونه موانع ساختمانی که کار نصب را ناممکن و یا دشوار می سازدو مرمت بعدی آنهابپس از نصب ریل و دربها و قبل از ادامه سایر عملیات۱۷اجرای بتن ریزی کف موتورخانه با منافذ لازم طبق نقشه نهائی۱۸اجرای روشنایی موتورخانه و پریز برق طبق مشخصات۱۹تامین تابلوی برق ورودی مطابق استاندارد طبق مشخصات خواسته شده۲۰اجرای روشنایی چاه آسانسور طبق مشخصات۲۱تهویه موتورخانه۲۲اجرای دیوار چینی دور دربها بعد از نصب دربهای طبقات۲۳اجرای دریچه فرار زیر سکو با قفل طبق مشخصاتجدر پایان نصب و راه اندازی۲۴تهیه و اجرای نردبان و نرده اطراف سکوی موتور و پله در صورت لزوم۲۵تهیه و اجرای نردبان در چاله کف آسانسور در صورت لزوم۲۶تهیه و اجرای زنگ خطر در لابی ساختمان با فرمان از داخل کابین۲۷کلیه سیم کشی و کانال برق برای وسایل اعلام خطر ، آتش نشانی ، مکالمه داخل۲۸هر گونه سوراخکاری و اصلاح و مرمت دیوارها و کف۲۹تهویه چاه آسانسور در صورت لزوم

آماده سازی چاه و موتورخانه آسانسور برای نصب بدون آهن کشی

1-    در صورتیکه اسکلت سازه ساختمان فولادی است و در پیرامون هر منفذ چاه آسانسور تیرهایی قراردارد، هیچگونه پیش بینی دیگری در این مورد لازم نیست.
۲- درصورتیکه سازه دارای اسکلت پوتر بتنی میباشد، لازم است در دو کنج جلوی هر منفذ(طرفی که درب آسانسور باید نصب شود) پلیت برای اتصال ستون نگهدارنده درها جاسازی میشود.
۳- جهت نصب براکت های نگهدارنده ریل بعد از معلوم شدن نقشه مقطع افقی آسانسور ، پلیت هایی روی کف پوتر ها در محل مناسب (جمعا ۴ عدد) نصب میشود.
۴- برای استقرار موتور محرک در بالای چاه یک چهار پایه روی بام در بالای چاه آسانسور نصب میگردد. این چهارپایه ۸۰ سانتیمتر از بام ارتفاع داشته و در بالای آن دال بتنی اجرا میشود. اتاق موتورخانه آسانسور در اطراف این چهارپایه به طور کامل اجرا میگردد. در حالتیکه آسانسور بدون موتورخانه مد نظر باشد، ارتفاع این چهارپایه ۱۷۰ سانتیمتر خواهد بود و دیگر موتورخانه اجرا نمیگردد فقط یک دریچه دسترسی به موتور در یک ضلع چهار پایه باز می شود. در این حالت شاسی نگهدارنده موتور آسانسور در فاصله ۷۰ سانتیمتر از بام در داخل این چهارپایه اجرا می شود.

حفاظت در مقابل آتش


در اغلب آتش سوزیهای ساختمانها ،آسانسور ها میتوانند نقش حیاتی در تخلیه ساختمان و نجات افراد داشته باشند . هنگام وقوع حریق در تمام یا قسمتی از ساختمان مشکلات تخلیه خصوصا برای سالمندان و بیماران پیش می آید. در ساختمانهای مدرن سیستم کنترل آتش نشان به سیستم کنترل آسانسور اضافه می شود. در کشورهای پیشرفته این امر برای ساختمانهای با ارتفاع ۲۸ متر یا بلند تر الزامی است. با فعال شدن سیستم تشخیص دود یا آتش ، کابین به طبقه همکف هدایت شده و با در باز متوقف می شود و فقط با کنترل آتش نشان به کار ادامه میدهد.
اگر یکی از آسانسورها ضد آتش انتخاب شود شرایط زیر در آن رعایت میگردد:
چاه آسانسور به عنوان یک کانال هوایی عمل میکند و لذا راهرو طبقات باید توسط درهای ضد آتش مجهز گردد تا از نفوذ آتش و دود به چاه آسانسور جلوگیری کند.
درپائین ترین نقطه و یا در طبقه همکف داکت هوایی خاصی برای چاه آسانسور طراحی و ساخته میشود تا در مواقع آتش سوزی و نفوذ دود به چاه ، هوای تازه از داکت وارد شود.
داکت فوق باید محفوظ باشد و حیوانات و انسان نتوانند از آن وارد چاه شوند.
کابل تغذیه برق آسانسور باید مستقل باشدتا چنانچه در اثر آتش سوزی اتصالی برق منجر به قطع برق گردد سیستم برق آسانسور همچنان متصل و فعال بماند.
وسائل اطفاء حریق در موتورخانه باید خاص خاموش کردن حریق ناشی از تجهیزات آسانسوری باشد.
انبار کردن و یا گذاشتن هر نوع مواد قابل اشتعال یا غیر قابل اشتعال در چاه و موتورخانه یا چاله پایین ممنوع است.
درصورتیکه دیواره چاه آسانسور از نظر مقاومت به آتش درجه بندی شده باشند، باید درهای لولایی همان درجه و درهای اتوماتیک حد اقل نصف آن درجه بندی را دارا باشند.


برق اضطراری


درصورتیکه برق اضطراری برای یک ساختمان ضروری تشخیص داده شودباید حد اقل یک آسانسور در آن ساختمان از برق اضطراری تغذیه شود و این خط باید بتواند هر یک از آسانسور های دیگر را به انتخاب تغذیه نماید. این سیستم باید به طور خودکار فعال شود.

اتصال زمین


اتصال زمین مناسبی طبق مقررات ملی بایستی در نظر گرفته شود.
برای کسب اطلاع بیشتر در مورد اتصال زمین به مبحث سیزدهم مقررات ملی ساختمان و یا سایت آسانبر داتیس مراجعه فرمائید. در اینجا نحوه ایجاد یک نوع اتصال مناسب برای مشترکان با کنتور ۲۵ آمپر ۳ فاز بیان میشود:
یک لوله گالوانیزه یک اینچ(لوله آب) در زمین به صورت قائم دفن شود. حد اقل ۲ متر از لوله باید در زمین بکر باشد.لوله باید یکپارچه و سالم باشدو درزمان نصب هیچگونه خراشیدگی و زنگ زدگی و قری نداشته باشد. ابتدا حد اقل ۲ متر زمین گود شود و لوله را در وسط آن قرار داده چاه را با پنج لایه پودر زغال و ۵ لایه نمک سنگ خرد شده و سرند شده به تناوب پر کنیدو آن را بکوبید. ضخامت هر لایه ۱۵ سانتیمتر . بعد از آن چاه را با خاک سرند شده به صورت لایه لایه پرکنید.و هر لایه را بکوبید.سر لوله باید حد اقل ۲۰سانتیمتر از زمین بیرون باشدو دور آن چاهکی به ابعاد ۳۰*۳۰*۳۰سانت با آجر درست شود. این چاهک باید همواره خالی باشدو درب داشته باشدو گاهی درآن آب ریخته شودتا از لوله به پائین نفوذ کند و زمین را مرطوب نگهدارد.
سیم هادی ارت را با بست غیر آلومینیومی محکم به لوله متصل نمایید