ترس از آسانسور چیست؟ چگونه آن را درمان کنیم؟
ترس از آسانسور جزء ترسهایی است که بهطور رسمی فوبیا به حساب نمیآید. امروزه استفاده از آسانسورها بسیار رایج است. تعداد زیادی از افراد هنگامی که به استفاده از آسانسور در مسیرهای طولانی میاندیشند، ترسی هرچند ناچیز را تجربه میکنند. اما علت آن چیست؟ در این مطلبدرباره ترس از آسانسور و نحوه غلبه بر آن صحبت خواهیم کرد. همراه ما باشید.
علت ترس از آسانسور
در بسیاری از افراد، ترس از آسانسور از فوبیای خاص دیگری نشئت میگیرد که فرد به آن مبتلاست، اما بهتنهایی خود را نشان میدهد؛ به این معنا که شاید فکر کنید فقط از سوار شدن به آسانسور میترسید، اما این ترس در یک فوبیای دیگر ریشه دارد. ترس از آسانسور، مثل سایر انواع فوبیا میتواند از معمولی تا شدید باشد. تنگنا هراسی یا کلاستروفوبیا بهمعنای ترس از محیطهای بسته است. کابین کوچک و بستۀ آسانسور ممکن است باعث بروز واکنشهای مربوط به تنگناهراسی شود.
تجارب گذشته
در بسیاری از موارد، فوبیا ناشی از تجاربی است که در گذشته موجب ترس ما شدهاند. کسانی که تجربۀ گیر کردن در آسانسور حتی بهمدت کوتاه را دارند، بیشتر از دیگران از سوار شدن به آسانسور میهراسند. البته شاید این تجربۀ تلخ برای خود شما اتفاق نیفتاده باشد و تجربۀ بد یکی از اطرافیانتان موجب بروز ترس در شما شود.
در بسیاری از فیلمهای ترسناک، جشنهای هالووین و مراسم ترسناک در فرهنگ برخی جوامع، آسانسورها نقش پررنگی دارند. زمانی که در زندگی واقعی، مشکلی در یک آسانسور به وجود میآید، تصاویر مربوط به آن اتقاق بهطور گسترده از رسانهها پخش میشود و تا مدتها از طریق اینترنت قابلمشاهده است.
مشاهدۀ حوادث ترسناک مربوط به آسانسور برای ایجاد ترس از آسانسور در بسیاری از افراد کافی است.
حقایقی دربارۀ امنیت آسانسور
آسانسور نیز مانند بسیاری از وسایل مورد استفاده در روزمره ما میتواند خطراتی داشته باشد. اما مانند هر ترس یا هر موضوع ترسناکی ، بالا بردن اطلاعات ما درباره آن موضوع و شیوه کار آن وسیله موجب آگاهی ما و در نتیجه کمترین شدن نگرانی های ما میشود.
روش کار آسانسور
الیجاه اوتیس در سال ۱۸۵۳ با ابداع سیستم ترمز، انقلابی در صنعت آسانسور به پا کرد. این سیستم برای مواقعی طراحی شده بود که طناب بالابرندۀ آسانسور دچار مشکل میشد. بعد از این ابداع، با پیشرفت تکنولوژی و قوانین امنیتیِ وضعشده، امنیت آسانسورها بهطور چشمگیری افزایش یافت.
امروزه آسانسورها با مجموعهای از کابلها پشتیبانی میشوند. هریک از این کابلها بهتنهایی قدرتِ نگه داشتن یک ماشین پر از بار را دارند. درهای بیرونی آسانسور تا زمانی که کابین در محل اصلی خود مستقر نشود، باز نمیشوند و این سیستمْ خطر سقوط در چاه آسانسور را به حداقل میرساند. سیستمهای کنترل سرعت و هدایتکننده، با نهایت دقت، آسانسور را بهسمت مقصد موردنظر هدایت میکنند.
آسانسورهای مدرن «اتاق امن» نام گرفتهاند، چون در مواقعی که سیستم آسانسور با مشکل مواجه شود، کابین آسانسور از هر لحاظ، امنترین مکان است. کابین آسانسور به تلفن و سیستم هشدار اضطراری مجهز است تا در شرایط خاص، سرنشینان آسانسور بتوانند درخواست کمک کنند. سیستم تهویۀ هوا در داخل کابینها، مشکل کمبود اکسیژن را در توقفهای طولانی برطرف میکند.
چند گام امنیتی درباره خطرات آسانسور:
در هنگام حبس شدن در آسانسور چه کار هایی انجام دهیم؟
گام اول:
در فاصله دوری بایستید و بالا و پایین رفتن آسانسور را تماشا کنید. فقط خودتان را آرام کنید و توجه کنید که دیگران چقدر آسان از آسانسور پیاده یا سوار آن می شوند. این موضوع در نظر بگیرید که اگر دیگران می توانند پس شما هم خواهید توانست بر ترس از آسانسور غلبه کنید.
گام دوم:
آسانسوری از همان نوع که از آن ترس دارید را پیدا کنید. ممکن است یک آسانسور بزرگ باشد یا یک مدل خیلی سریع یا یک آسانسور شیشه ای. شما تنها کسی هستید که می دانید کدام مدل آسانسور بیشتر باعث ترستان خواهد شد.
گام سوم:
قبل از اینکه واقعا این کار را کنید، تصور کنید که کوتاه ترین مسیر ممکن برای انتخاب آسانسور است. باید تصور کنید. باید مثبت فکر کنید و ترس هایتان را بخاطر نیاورید.
گام چهارم:
سوار آسانسور مورد نظرتان شوید و فقط یک طبقه حرکت کنید. اگر به شما کمکی می کند، می توانید کسی را با خود ببرید. ذهن تان را جای دیگری مشغول کنید و از احساس حرکت در آسانسور لذت ببرید.
گام پنجم:
زمانی که بتوانید یک طبقه را بدون مشکلی حرکت کنید پس می توانید کم کم تعداد طبقات را افزایش دهید. هدف کلی این است که وقتی در آسانسور هستید، فقط به این موضوع فکر نکنید که “چه می شود اگر؟” در عوض به چیزهای دیگری فکر کنید یا حتی با شخص دیگری صحبت کنید.