استابلایزر چیست و چگونه کار می‌کند؟

استابلایزر چیست و چگونه کار می‌کند؟


تحقیقات انجام شده نشان میدهد عمده ترین عوامل خرابی لوازم برقی، نویزها، نوسانات و قطع و وصل ناگهانی، کم و زیاد شدن ولتاژ و مشکلات دیگر برق شهر بوده که آسیبهای بوجود آمده توسط عوامل ذکر شده عمدتا ً. در قسمت های حساس و گران قیمت دستگاه همچون موتور، کمپرسور، لباسشوئی، کولر گازی، دستگاههای CNC، دستگاههای PLC، دستگاههای چاپ(جت پرینتر ریبونی ساوما) ، برش، دستگاههای پزشکی، دستگاههای بافندگی و ... مورد استفاده قرار میگیرد.


استابلایزر، سیستم تنظیم و تثبیت کننده ولتاژ است که در صورت افت، نوسان و یا هر گونه تداخل در شبکه آن را به سرعت تشخیص داده و بصورت اتوماتیک رفع می نماید. عملکرد این دستگاه بدون سر و صدا بوده و از تکنولوژی روز دنیا (Servo. SYS) بهره مند است. استابلایزرها جهت جلوگیری از نوسان و پرش های ناگهانی برق شهری (V۲۲۰) و برق سه فاز برای محافظت از کلیه ی لوازم برقی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد این استابلایزر با داشتن سیستم میکروپروسسوری ولتاز ورودی را اندازه گیری کرده و با توجه به کاهش یا افزایش ولتاژ در ورودی را تشخیص داده و در خروجی ولتاژ V۲۲۰ یا ۳۸۰V ثابت با دقت %۱ و به صورت خطی و پیوسته د. رخروجی ارائه می دهد و همچنین با داشتن هسته ی حلقوی از جنس مس و جاروبک ذغال با چرخش بر روی سطح هسته ی حلقوی خروجی ثابت ارائه میدهد.


این روش اصلاح ولتاژ هیچگونه تداخل با هارمونیکی تولید نکرده و هیچ امواجی را در منبع برق ورودی ندارد. حرکت بازوی ذغال سرو موتور بسیار سریع و با کنترل دقیق ولتاژ لحظهای Over Shoot را حذف یا بسیار کاهش میدهد.


مکانیزم کنترل در این دستگاه ها در نوع دیجیتال می باشد. بالا بودن توان، راندمان، دقت و کیفیت کنترل شده. ولتاژ خروجی جزو خصوصیات مهم این دستگاه هاست.در ضمن هزینه ناشی از خسارات احتمالی و عملکرد نا مطلوب دستگاه در اکثر مواقع به مراتب بیش از هزینه پیشگیری (استفاده از استابلایزر) میباشد.


استابلایزرها بر اساس تغییر تعداد دور سیم پیچ بر روی هستههای حلقوی و استوانهای عملیات اصلاح را انجام میدهند. دستاوردهای همچون پیوستگی خطی و سینوسی کامل بودن و هماهنگی فازها جزء خصوصیات این دستگاه ها می باشد. مکانیزم کنترل در این دستگاه ها در یک نوع دیجیتال می باشد بالا بودن توان، راندمان، دقت و کیفیت کنترل شده. ولتاژ خروجی ثبت و خطی جزو خصوصیات مهم این دستگاه هاست. استابلایزر ولتاژ سری SVC در هر فاز دارای یک الکترو موتور Dc Servo Motor هستند که بر روی ترانس متغیر Variable Transformer Or Variac مونتاژ شده است. با افزایش یا کاهش تعداد دور سیم پیچ بوسیله بازوی متحرک سرو موتور میزان القای ترانس و در نتیجه ولتاژ افزایش یا کاهش می یابد.


سیم پیچ های اولیه ترانس بوک بست (buck/boost) پیش بینی شده توسط واریابل تغذیه میشود و سیم پیچ ثانویه آن به طور سری بین بازو و منبع انرژی متصل میباشد، به طوری که ولتاژ نیاز برای شبکه را اضافه یا کم میکند و در نتیجه با استفاده از سیستم میکروپروسسوری هوشمند باعث تثبیت ولتاژ خروجی میشود.


مراحل تثبیت ولتاژ خروجی در ترانس اتوماتیک

ترانس های اتوماتیک انرژی الکتریکی را در یک سیستم جریان متناوب، از یک مدار به مدار دیگر انتقال می دهد و می تواند ولتاژ کم را به ولتاژ زیاد و بالعکس تبدیل نماید، به این ترتیب که انرژی الکتریکی را به وسیله دو یا چند سیم پیچ و از طریق القای الکتریکی از یک مدار به مداری دیگر منتقل میکند. جریان جاری در مدار اولیه ترانس اتوماتیک موجب به وجود آمدن یک میدان مغناطیسی در اطراف سیم پیچ اولیه می شود، این میدان مغناطیسی به نوبه خود موجب به وجود آمدن یک ولتاژ در مدار دوم می شود که با اضافه کردن یک بار به مدار دوم این ولتاژ می تواند به ایجاد یک جریان در ثانویه بی انجامد. در ترانسهای اتوماتیک انرژی به همان شکل الکتریکی باقی مانده و فرکانس آن نیز تغییر نمی کند و فقط مقادیر ولتاژ و جریان در اولیه و ثانویه متفاوت خواهد بود.


نوسانات لحظه ای

پس با قرار دادن یک دستگاه استابلایزر در ورودی برق به محا مورد نظر می توانیم کلیه لوازم برقی و سیم کشی های داخلی را در مقابل اختلالات برق شهربطور کامل حفاظت نمائیم. در ضمن وجود استابلایزر مخصوصاً در مناطقی که دارای برق ضعیف تر می باشند تا ۲۵% هزینه های محاسبه شده در قبض برق را کاهش میدهد.


انواع استابلایزر

استابلایزر یا همان ترانس محافظ برق به دو دسته تقسیم میگردد:

دسته اول :

استابلایزرهای رله ای (استابلایزرهای پلها ی - استابلایزر با ادوات قدرت و الکترونیک) بوده که طریقه ی کارکرد این نوع استابلایزرها تنظیم ولتاژ با دقت ۱۰V میباشد؛ که با سری AVR شروع می گردد و شامل آمپرهای ۲ الی ۳۲ آمپر خانگی و در مدل های صنعتی از ۹ تا ۲۰ آمپر میباشد.


دسته دوم استابلایزرهای SERVOE این نوع استابلایزرها با داشتن سیستم حلقوی و برد میکروپروسسوری بوده و تنظیم ولتاژ با دقت ۱V می باشد که با سری STB-۱۱ در مدلهای تک فاز و مدلهای سه فاز با سری STB-۳۳ ارائه میگردد. این نوع استابلایزرها در رنج وسیع از ۶A تا ۸۰A در مدلهای تک فاز و سه فاز از ۹A تا ۶۰۰A ارائه میگردد.

(بر روی استابلایزرها یک SERVOE موتور نصب است که بر اساس ولتاژی که خروجی دارد یک واریاک را میچرخاند تا ولتاژ تنظیم شود. در واقع با نمونه گیری از سطح ولتاژ بصورت مکانیکی ولتاژ خروجی را کنترل میکند. SERVOE موتورها یک پایه برای دادن پالس PWM دارند و دو پایه برای تغذیه)


کاربردهای دستگاه استابلایزر

-استفاده خانگی (آپارتمان های مسکونی واداری به صورت مجزا و یا کل آپارتمان جهت حفاظت از کامپیوتر، یخچال و فریزر، تلویزیون، مکروفر، کولرگازی، )
-محیط های بیمارستانی (اتاق عمل. سی تی اسکن، MRI، سونوگرافی، یونیتهای دندان پزشکی، ) -محیطهای صنعتی (دستگاههای CNC، کوانتومتر، چاپ، بسته بندی، )
-استفاده عمومی (پمپ آب، آسانسور، تالارها و سالنهای نمایش، )
-ایستگاههای مخابراتی، رادیویی، تلویزیونی، ضبط ویدیوئی و ...


ویژگی های دستگاه های استالایزر

- قابلیت کنترل میکروپروسوری هر فاز به صورت مجزا به وسیله سه سروو موتور
- دامنه اصلاح ولتاژ بسیار بالا از حداقل ۲۷۷ و حداکثر ۴۳۰ ولت
- ولتاژ خروجی کاملا خطی و پیوسته بدون هیچ گونه پرش و نوسان ۳۸۰ ولت برای مدلهای سه فاز و ۲۲۰ ولت برای مدلهای تک فاز
- استفاده از فیلتر جهت جلو گیری از نویز و پارازیت های لحظهای در ولتاژ خروجی
- دارای سیستم هشدار به صورت آلارم در اثر اضافه بار مصرفی
- دارای سیستم قطع جریان دستگاه در صورت مصرف بیش از ۲.۸ توان نامی
- دارای سیستم قطع جریان دستگاه در صورت اتصال کوتاه
- دارای سیستم قطع جریان دستگاه در صورت Under و Over ولتاژ بیش از حد
- دارای سیستم قطع یک فاز phase failure)
- دارای سیستم قطع جریان دستگاه در صورت دمای بالا (over temperature)
- دارای کلید by pass جهت یکسره نمودن ورودی و خروجی در شرایط اضطراری
- بی سر و صدا کار کردن دستگاه جهت محیطهای آرام
- میزان بسیار ناچیز تلفات انرژی و راندمان ۹۸%
- جریان بی باری بسیار کم زیر ۰.۵ آمپر
- زمان اصلاح ولتاژ خروجی کمتر از ۱ ثانیه به ازای ۲۰ ولت در هر فاز
- شکل موج کاملا سینوسی در ولتاژ خروجی
- دارای تست عایقی بالای ۵ کیلو ولت
- میزان رطوبت مناسب دستگاه بین ۹۰-۴۰ درصد
- قابل استفاده در تمام محیطها (سرپوشیده و سرباز)
- دارای سیستم مدار الکتریکی با مدار کنترل فیدبک
- دارای صفحه نمایش دیجیتال جهت نمایش ولتاژ ورودی و خروجی و جریان مصرفی هر فاز به صورت جداگانه
- قابلیت تنظیم ولتاژخروجی به صورت دلخواه بین ۴۰۰-۳۶۰ ولت
- عدم تاثیر پذیری از ضریب کسینوس فی
- دارای سیستم خنک کننده اتوماتیک
- دمای مناسب کار کردن از ۶۰- ۲۰- درجه سانتی گراد و ضریب حرارتی بسیار پایین ۱% خروجی تغییر حدودا ۴۰ درجه سانتی گراد دمای محیط
- مطابق با استانداردهای برق ایران
- دارای فن هوشمند برای تمامی مدلها حتی مدلهای تکفاز
- دارای چرخ برای حرکت و جا به جایی راحت و آسان


منبع :صدر الکترونیک دنا